Search
Close this search box.
Backstory

Idje wil niet naar de kapper

Van prentenboek naar het grote scherm

Prentenboek Idje wil niet naar de kapper is het debuut van Michael Middelkoop. Een jonge filmmaker die toen hij zelf vader werd, graag verhalen wilde voorlezen met personages in alle soorten, krullen en maten. 

Michael: “De tofste en leukste helden uit mijn kindertijd waren niet alleen eigenwijs en zaten vol met fantasie, ze konden met hun avonturen ook veel zelfvertrouwen en respect overbrengen. Denk aan Pippi Langkous of Pluk van de Petteflet. Ik wilde daar een held aan toevoegen die ik niet zo vaak in boeken zag of op tv. Een held die net zo universeel aanspreekt, maar er toevallig uit ziet zoals mij en mijn zoon.”

Hoe Idje vorm kreeg


Idje kreeg vorm tijdens het 
ROSE Kinderverhalentraject in 2017. Het Kinderverhalentraject is een talentontwikkelingstraject van ROSE stories met als doel het landschap van kinderverhalen in de categorie 4-8 jaar cultureel diverser te maken door nieuwe auteurs op te leiden in het vak. Tijdens dit traject werden auteur Michael Middelkoop en illustrator Lisa van Winsen aan elkaar gekoppeld, en zo kreeg Idje – die al lang in Michael zijn hoofd rondspookte – vorm door de levendige illustraties van Lisa.

Idje wil niet naar de kapper vertelt het verhaal van de eigenwijze Idje, die niet naar de kapper wil omdat hij zijn grote bos krullen niet wil verliezen. Als de dag aanbreekt dat zijn keurige moeder het niet meer aankan, gaan Idje en zijn magische afro er alles aan doen om mama te slim af te zijn.

 

Toen Idje werd geboren

Na een succesvolle crowdfundingscampagne waarbij meer dan 9.000 euro werd opgehaald, rolde in de lente van 2019 Idje wil niet naar de kapper van de persen. Het boek werd door pers en publiek met veel enthousiasme ontvangen, een nieuwe kinderboekenheld was geboren! 

Idje krijgt z’n eigen film!

Idje wist overal harten te veroveren, ook van vele filmproducenten. In 2020 werd bekendgemaakt dat Lemming Film in samenwerking met ROSE stories ervoor ging zorgen dat Idje z’n eigen film ging krijgen. De film is momenteel volop in ontwikkeling. Tijdens Cinekid 2021 won Idje wil niet naar de kapper De Filmmore Post-Production Award van voor het beste live-action project. 

Wij kunnen niet wachten totdat we onze eigen superheld Idje in de bioscoop kunnen bewonderen! 

Idje wil niet naar de kapper film 1

Lees meer over...

Share the love

Meer stories

Scroll naar boven