Backstory

Meskina

Van vonkje tot boxoffice-hit

Naar een idee van Soundos el Ahmadi, ontwikkeld in samenwerking met ROSE stories, vertelt Meskina het verhaal van de 33-jarige Leyla die net een pijnlijke scheiding achter de rug heeft en al haar hoop in het vinden van een nieuwe liefde heeft opgegeven. Daarom besluit ze haar lot in de handen van haar moeder te leggen, die een man voor haar uit mag zoeken.

Writersroom: de eerste kennismaking met Meskina


Het publiek van de eerste editie van de Writersroom van ROSE stories in mei 2017 werd verrast door een filmscript in ontwikkeling, met als werknaam Meskina, zielepiet in het Marokkaans.

Soundos bracht Meskina samen met actrices Kyra Bououargane, Rachida Laallala en Fadua El Akchaoui de scènes uit het script tot leven. Het publiek van de Writersroom reageerde enthousiast, en gaf als feedback er niet alleen een film, maar ‘misschien zelfs een serie’ van te maken, gezien de vele interessante verhaallijnen. Het enthousiasme is aanstekelijk en inspireerde de makers het script verder te ontwikkelen.

Van idee en droom tot film

Producent NewBeTV ging  kort daarop het Meskina-avontuur met ROSE stories aan en BNNVARA sloot zich aan als coproducent. 

Een sterrencast verbond zich aan de film: onder andere Maryam Hassouni, Nasrdin Dchar, Fadua El Akchaoui, Najib Amhali en Soundos El Ahmadi zelf spelen een rol in de film, onder regie van Daria Bukvic, naar het script van Fadua El Akchaoui en Ernst Gonlag.

In 2021 kwam een droom uit: de film beleefde de première in Pathé Tuschinski en distributeur WW Entertainment bracht de film in 231 bioscopen tegelijkertijd uit. Meskina veroverde al snel harten in heel Nederland en trok in no time 100.000 bezoekers.

Meskina – de synopsis

Hoe ziet een modern sprookje eruit als de prins van zijn witte paard valt en de prinses er zelf op klimt? Wanneer je als vrouw de dertig aantikt, verwacht iedereen van alles en nog wat van je. Leyla heeft geen man, geen kind, geen duidelijk carrièrepad en wordt daarom bestempeld als ‘Meskina’; zieligerd. Ze probeert tussen de luidruchtige meningen om haar heen haar eigen stem te horen en erachter te komen wie ze is, wat ze wil en wat haar eigenlijk gelukkig maakt. Tijdens deze zoektocht werkt ze zich flink in de nesten en belandt ze in hilarische en herkenbare situaties. Meskina is een sprankelende moderne komedie over een dertiger die haar eigen weg probeert te vinden ondanks alle verwachtingen en vanzelfsprekendheden die horen bij het ideaalbeeld van familie, liefde en werk. 

Wordt vervolgd


ROSE stories ontwikkelt momenteel een theatervoorstelling geïnspireerd op Meskina.

Meskina filmposter 1

Lees meer over...

Share the love

Meer stories

Scroll naar boven