Search
Close this search box.
Programma

Brief aan mijn vader

Luister nu de podcast Familiepraat

DEF Familiepraat BEELD 01De podcast Familiepraat
We kennen allemaal wel de verhalen van migrantenmoeders en de slippers die je als tiener naar je toe geslingerd kreeg. Maar wat gebeurde er in de hoofden en huizen van migranten-en vluchtelingenkinderen? Programmamaker Ulyanoor Karim vluchtte met haar ouders uit Afghanistan en journalist Salima Bouchtaoui is het kind van arbeidsmigranten. Zij delen al jaren verhalen over hun eigen opvoeding met elkaar. In deze podcastserie bespreken ze de complexiteit van een kind-ouderrelatie met andere vrouwen.

Nora Akachar – Rebelleren
Theatermaker Nora Akachar is kind van Marokkaanse arbeidsmigranten. Ze kwam op jonge leeftijd via gezinshereniging naar Nederland. In haar voorstelling vertelt ze over haar turbulente kindertijd en de moeizame band die ze met haar ouders had. Nora legt zich niet neer bij het feit dat haar broers meer mogen en zoekt daarin de grenzen op. Een gesprek over rebelleren en familiebanden aanhalen.

Suzan Yülcel – Dubbelleven
Suzan Yücel is podcast host en journalist. Ze is kleindochter van Turkse gastarbeiders en groeit als oudste van het gezin op in een conservatieve gemeenschap in Eindhoven. Ze ontwikkelt een dubbelleven en wanneer dat onhoudbaar wordt, speelt ze open kaart met haar ouders. Een gesprek over keuzes maken, dicht bij jezelf blijven en over vallen en opstaan.

Natasja Gibbs – Helen
Presentator Natasja Gibbs vertelt hoe ze met het gezin in een blijf-van-mijn-lijf-huis terecht komt met haar moeder en jongere broer en zus, ze vluchtten van het fysieke geweld van haar vader. We praten over de gezinsdynamiek en de relatie met haar ouders. En over hoe Natasja’s roerige kindertijd sporen nalaat in haar volwassen leven. Een gesprek over helen, loslaten en relaties herstellen.

Sahar Shirzad – Kwetsbaarheid
Activist en programmamaker Sahar Shirzad geeft in haar werk vluchtelingen een stem maar vindt het moeilijk om haar eigen kwetsbaarheid te tonen. Ze vluchtte op zesjarige leeftijd met
het gezin uit Afghanistan en de impact daarvan is nu nog zichtbaar. Een gesprek over het missen van emotionele handvatten en rauwe kwetsbaarheid.

Nian Bakal – Kind zijn
Journalist Nian Bakal is op haar achtste met haar familie Irak ontvlucht. Ze vertelt hoe de gezinsdynamiek verandert wanneer de oorlog uitbreekt. Ze voelt zich op jonge leeftijd verantwoordelijk voor de zorg voor haar jongere zusje, die werd geboren met een open rug. Een gesprek over verzorgen en echt kind kunnen zijn.

Psycholoog Najat Rabbae – Parentificatie
GZ-psycholoog Najat Rabbae ziet in haar behandelkamer veel vrouwen met een migrantenachtergrond. Ze bespreekt thema’s zoals: eigen grenzen verkennen, keuzes maken en omgaan met verwachtingen, angst en trauma. We spreken met haar over loyaliteit van kind naar ouder en ze legt het begrip parentificatie uit.

Psychiater Patricia Dashorst – Trauma
Relatie-, gezins- en systeemtherapeut Patricia Dashorst behandelt cliënten die een trauma hebben opgelopen. Ze is als traumatherapeut verbonden aan Arq Centrum ’45. We bespreken met haar wat voor impact trauma heeft binnen een gezin. En waarom het zo lastig is om als kind met ouders te praten over de opvoeding.

Brief aan mijn vader wordt mede mogelijk gemaakt door:
Share the love

Meer programma's

Scroll naar boven