Backstory

De brieven van Mia

Een verhaal vol maatschappelijke thema's

Wat doet dat eigenlijk met je, een oorlog meemaken? Als je je huis en familie achter moet laten omdat het te gevaarlijk is? Een moeilijke vraag, die auteur Astrid Sy op originele en speelse wijze weet te beantwoorden met het verhaal van Laila in het boek De brieven van Mia.

De brieven van Mia vertelt het verhaal van de elfjarige Syrische Laila, die een stapel oude brieven op de zolder van de 91-jarige Joodse Isa Cohen vindt. Voor ze het weet zit ze midden in een spannende speurtocht naar het lot van Mia, de briefschrijfster. Mia blijkt de in de oorlog verdwenen jeugdliefde van meneer Cohen. Maar wie was ze precies? En wat is er met haar gebeurd?

We volgen dit verhaal door de ogen van een oude Joodse man en een jong Syrisch meisje, die zelf net gevlucht is voor de oorlog. Langzaamaan ontstaat er een onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee ogenschijnlijke tegenpolen. Samen proberen zij het mysterie van de kist vol brieven uit de Tweede Wereldoorlog te ontrafelen.

Foto: Lisa Zilver

Brug tussen heden en verleden

In juli 2017 bracht ROSE stories dit kinderboek van de hand van Astrid Sy uit, die met dit ontroerende en spannende verhaal een brug sloeg tussen heden en verleden én tussen twee verschillende culturen. Astrid schreef dit boek met een fascinatie voor beide thema’s. Als Nederlands-Zweeds-Fins-Senegalese heeft Astrid altijd al geweten hoe verschillend culturen kunnen zijn en hoe mensen toch in essentie op elkaar kunnen lijken. Als historicus en storyteller is Astrid elke dag bezig met het vertalen van de geschiedenis naar het heden. In 2018 werd De brieven van Mia genomineerd voor de Hotze de Roosprijs voor het beste debuut.

Foto's: Bart Grietens

Van boek naar theater

Fast forward naar 2021 en De brieven van Mia is bewerkt tot een indrukwekkende theatervoorstelling, door George & Eran Producties in coproductie met ROSE stories. De grote maatschappelijke thema’s uit het boek zijn teruggebracht tot menselijke proporties, zowel voor volwassenen als kinderen. De brieven van Mia gaat over wat oorlog met je doet, en is een spannende, muzikale zoektocht naar een gedeeld verleden. De voorstelling zal in 2022 op tournee gaan door heel Nederland.

Educatiepakket in thema

Bij de voorstelling is een uitgebreid digitaal educatiepakket verkrijgbaar voor scholieren, met filmpjes van de acteurs en printbare werkbladen. Het educatiepakket kan na de voorstelling gebruikt worden en behandelt thema’s als het heden en verleden, oorlog en vriendschap en identiteit. Veel scholen die deze voorstelling bezoeken kiezen ervoor een exemplaar van het boek De brieven van Mia aan de leerlingen mee te geven.

De Brieven van Mia

Lees meer over...

Share the love

Meer stories

Scroll naar boven