Astrid Sy
Maker

Astrid Sy

Als historicus is Astrid constant op zoek naar persoonlijke verhalen. Hoe is het voor een mens om een oorlog mee te maken?

Foto: Lisa Zilver

Over Astrid

Al van kleins af aan is Astrid gefascineerd door verhalen van vroeger. Verhalen uit het verleden hebben iets mysterieus en spannends. Tijdens haar studie geschiedenis ging ze volledig op in verhalen uit de Middeleeuwen en niet veel later ontdekte ze ook de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Astrid is historicus en  doet projecten bij Yad Vashem, de Anne Frank stichting, University of South Carolina en Bosch Film. Op allerlei manieren houdt ze zich bezig met geschiedenis en het vertellen van verhalen. Daarnaast is ze presentator van het tv-programma Andere Tijden.

Tijdens haar studie liep Astrid stage in het holocaustmuseum in Israël. Hier verdiepte ze zich in de ervaring van Joodse mensen tijdens de oorlog. Ze luisterde naar de persoonlijke verhalen van oude mensen en bestudeerde talloze films en dagboeken. Allemaal om maar te begrijpen wat de oorlog met mensen doet.

"Toen ik als ik klein kind ergens kwam, was mijn eerste vraag: hoe zag het er hier vroeger uit?”

Oorlogsverhalen voor jonge lezers

Wat Astrid het liefste doet is het overbrengen van geschiedenisverhalen op een jong publiek. In haar debuut De brieven van Mia vervult Astrid haar grootste wens: ervoor zorgen dat alle verhalen die ze verzamelde gehoord worden. Met een enorm talent voor verhalen vertellen, maakt zij het meemaken van een oorlog begrijpelijk voor de jonge lezer.

Toen er veel vluchtelingen uit Syrië naar Nederland kwamen, wilde Astrid graag iets bijdragen. Ze besloot op het centraal station in Amsterdam mee te helpen en ze ging op bezoek in een azc. Hier ontmoette ze een meisje dat haar haar kamer liet zien. Een Syrisch meisje dat de oorlog nog maar net ontvlucht was, zoals het personage van Laila in haar boek.

Debuut De brieven van Mia

Met De brieven van Mia valt alles samen voor Astrid. Dat het dit verhaal zou worden, was een natuurlijk gegeven. De oude mensen die ze sprak over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog komen terug in haar personage van de Joodse meneer Cohen. De jonge mensen die ze ontmoette, die nog maar net de oorlog ontvluchtten, komen terug in het personage van de Syrische Laila. De vriendschap die Astrid tussen hen tot bloei laat komen, laat zien hoe ontzettend waardevol het uitwisselen van verhalen kan zijn.

Lees meer over...

Share the love

Meer makers

Scroll naar boven