Search
Close this search box.
Backstory

Melk & Dadels

Van kookclub tot boek, tot theatervoorstelling en tv-serie

Jaren geleden raakten vier jonge vrouwen, Rachida, Saloua, Houria en Chafina, op een Marokkaanse bruiloft aan de praat. Al kletsend en genietend van alle heerlijke gerechten vroegen ze zich hardop af: ‘Waarom kunnen wij dit niet maken?’

Het was het begin van een culinaire ontdekkingsreis, van een hechte kookclub waarvoor Marokkaanse mama’s werden ingeschakeld om authentieke gerechten als tachnift (Marokkaans brood gebakken in een gietijzeren koekenpan) en ka’b ghzal (gazellehoorntjes) te bereiden.

De avonden werden niet alleen gevuld met soul food van de Marokkaanse moeders, maar ook met mooie verhalen over hun geboorteland, herinneringen aan de eerste jaren in Nederland en discussies over hun favoriete gerechten. De vier dochters, bleken overigens vooral uit te blinken in een ander (erg belangrijk) onderdeel van deze kookclub: het in recordtempo keurig leegeten van onze borden. Koken lieten we daarna toch maar over aan de moeders, stuk voor stuk tovenaressen in de keuken.

Culilnair erfgoed wordt prijswinnend boek

Het idee voor Melk & Dadels werd al snel geboren: een kookboek met inspirerende recepten, verhalen en tradities moest er komen. Het prachtige culinaire erfgoed opgetekend en uitgegeven in boekvorm, voor iedereen met interesse in de Marokkaanse cultuur en de Marokkaanse keuken.

Melk & Dadels nam concretere vormen aan toen de krachten werden gebundeld met meesterkokkin en goede vriendin Nadia Zerouali. Twintig interviews met moeders en gezinnen, vele kooksessies en nog meer schrijf- & ontwerp-maanden later, werd Melk & Dadels gedrukt. Het kook- en verhalenboek werd omarmd door pers en publiek en bekroond met de Gouden Garde publieksprijs bij de Kookboek van het Jaar-verkiezing 2014.

Met het boek Melk & Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders ging een diep gekoesterde wens in vervulling van ROSE stories-oprichters Chafina en Rachida: een ode aan alle Marokkaanse mama’s brengen en de Marokkaanse culinaire tradities vastleggen en delen.

Melk & Dadels op de planken

Geïnspireerd door de verhalen van de eerste generatie Marokkaanse vrouwen en de vele positieve reacties die daarop volgden, besloot ROSE de verhalen van de Marokkaans-Nederlandse vrouw naar het podium te brengen en een theatervoorstelling te ontwikkelen.  

In alliantie met Het Nationale Theater maakten ROSE stories en Stichting Daria Bukvić de theatervoorstelling Melk & Dadels. Actrices Soumaya Ahouaoui, Kyra Bououargane, Fadua El Akchaoui en Nora el Koussour namen de hoofdrollen op zich. Daria Bukvić goot de door Tofik Dibi en de actrices opgeschreven verhalen in een onvergetelijke voorstelling. 

De voorstelling ging in mei 2018 in première en toerde maandenlang langs uitverkochte zalen. Als klap op de vuurpijl was Melk & Dadels onderdeel van de officiële juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2019. Melk & Dadels werd geroemd als een aangrijpend portret van Marokkaans-Nederlandse vrouwen, met verhalen die nooit eerder op een podium waren gedeeld, maar allen authentiek, herkenbaar en met humor en overtuiging verteld, door mensen die ze voor een groot deel zelf hadden meegemaakt. 

Op zoek naar een breder publiek

Om de verhalen van Melk & Dadels naar een nóg groter publiek te brengen, ontstond bij ROSE stories, Daria Bukvić en Fadua el Akchaoui het idee voor een dramaserie. Drie jaar na de theatervoorstelling, beleefde de serie ZINA in het najaar van 2021 de première op het kleine scherm bij KRO-NCRV. De achtdelige dramaserie werd geproduceerd door Medialane, geregisseerd door Michael Middelkoop en de scenario’s werden geschreven door Willem Bosch, Dunya Khayame, Fadua El Akchaoui en Manju Reijmer.

Zina vertelt het verhaal vijf vriendinnen en hun onstilbare drang om te worden wie ze willen zijn en speelt zich af tussen de Marokkaanse cultuur en Hollandse polderrealiteit. 

Scenarist Fadua El Akchaoui in de VARAgids over de raakvlakken tussen 
Melk & Dadels en Zina: ‘Wat we hebben overgenomen uit de theatervoorstelling is het zusterschap tussen deze vijf vrouwen. In opvattingen en perspectief staan zij totaal verschillend in het leven, maar wat ze uiteindelijk verbindt is dat ze worstelen met dezelfde situaties. Het gaat om de druk van het moeten presteren in de maatschappij, om als vrouw een gezin te moeten stichten, om de carrière en dat gezin vervolgens te combineren. Ook al zijn de vrouwen het totaal niet met elkaar eens, toch steunen zij elkaar door dik en dun en vinden ze elkaar uiteindelijk weer.’

De verhalen van Melk & Dadels, in welke vertelvorm dan ook, zijn herkenbaar, universeel, geworteld in de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap op vanzelfsprekende manier onderdeel van de Nederlandse maatschappij. 

 

2021 ZINA groepsfoto widescreen large 1638861231
De cast van Zina

Lees meer over...

Share the love

Meer stories

Scroll naar boven