Programma

Spiegels & Ramen

Kunstproject met als resultaat de verhalenbundel 'De schoen van tien miljoen'

In Den Haag wonen tenminste 20.000 kinderen bij wie in het gezin sprake is van armoede. Tijdens Wereldarmoededag op 17 oktober vragen de Gemeente Den Haag, SchuldenlabNL, Schuldenlab070, Leergeld Den Haag en ROSE stories aandacht hiervoor. Het samenwerkingscollectief wil met dit boek het gesprek rondom het actuele thema armoede binnen basisscholen, families en de samenleving stimuleren. Daartoe krijgt elke Haagse basisschool op Wereldarmoededag tien exemplaren van het boek cadeau.

Lesbrief voor 'De schoen van tien miljoen'

RS Socials Week 40 2De cijfers

In Nederland leven 900.000 mensen onder de armoedegrens (CBS, 2020). Achter deze cijfers gaan persoonlijke verhalen, gevoelens en ervaringen schuil. Opgroeien in armoede heeft een groot effect op kinderen. Ze krijgen vaak fysieke en psychische klachten en kunnen minder goed deelnemen aan de maatschappij omdat er vaak geen geld is om te sporten of uit te gaan. Daarom gingen de auteurs van deze speciale uitgave in gesprek met tien Haagse gezinnen waarin gebrek aan geld een rol speelt.

Deze verhalenverzameling tracht steun en herkenning te bieden bij het bespreekbaar maken van een vaak gevoelig onderwerp. In de klas, thuis en op al die andere plekken waar het nodig is. Dat die noodzaak er is, blijkt ook de regionale statistieken. Alleen in Den Haag al gaat het om ongeveer 100.000 mensen die in armoede leven, waarvan 20.000 kinderen. Een aantal – dat gezien de huidige economische
omstandigheden – niet binnen afzienbare tijd zal dalen.

Beeldvorming telt

Er rust nog steeds een taboe op armoede. Het voeden van het maatschappelijk debat is daarom essentieel. Mariëlle Vavier, wethouder Armoede, Inclusie en Volksgezondheid van de gemeente Den Haag: “Er zijn in Nederland nog teveel kinderen die in armoede opgroeien. In de klas, op het schoolplein en ook in vele andere situaties ervaren zij hierdoor nog regelmatig een gevoel van achterstand. Die cirkel moeten we doorbreken, door hierover in gesprek te gaan daar waar het telt: in datzelfde klaslokaal of op dat plein. Met dit boek willen we het gesprek op gang helpen.” De bundel wordt kosteloos ter beschikking gesteld aan basisscholen in Den Haag en is voor €16,99 overal in Nederland verkrijgbaar.

Verhalenbundel

Voor de bundel ‘De schoen van tien miljoen’ klommen tien gerespecteerde auteurs in de pen. Naar aanleiding van de gesprekken met Haagse gezinnen maakten auteurs onder wie Anna Woltz, Annet Schaap, Reza & Chee-Han Kartosen-Wong, Mohana van den Kroonenberg, Astrid Sy, Najiba Abdellaoui, Milouska Meulens, Gideon Samson, Bette Westera en Maria Lam hun eigen interpretatie op armoede.

Inhoudelijk en/of financieel bijdragen?

Wil je helpen om ervoor te zorgen dat ieder kind in Nederland deze belangrijke verhalen te horen krijgt? Stuur een mailtje naar academy@rosestories.nl. Wij gaan graag met jou in gesprek! 

Spiegels & Ramen is een samenwerkingsproject tussen De Gemeente Den Haag, SchuldenlabNL, Schuldenlab070, Leergeld Den Haag, Impactmakers en ROSE stories. Met dank aan Fonds 1818 en Gravin van Bylandt Stichting
Share the love

Meer programma's

Scroll naar boven