Portret Michael website
Maker

Michael Middelkoop

Personages in alle soorten, krullen en maten in elke boekenkast in Nederland, dat is wat Michael belangrijk vindt. 

Michael werkt als regisseur van films en reclames, maar schrijft eigenlijk elke dag. Het schrijven van een kinderverhaal was altijd een lang gekoesterde droom, maar kreeg pas vorm toen zoontje Idris geboren werd. Michael: “Het verhaal kwam eigenlijk pas van de grond toen mijn zoon geboren werd, omdat ik toen samen met mijn vriendin bedacht om mijn eigen jeugd als inspiratie te gebruiken voor het verhaal dat ik aan hem wilde gaan voorlezen.”

Idje werd geboren

Precies op het moment toen het verhaal vorm begon te krijgen, startte ROSE stories met het Kinderverhalentraject en zag Michael de oproep voorbij komen. Samen met begeleidster Mirjam Oldenhave (Mees Kees) en illustrator Lisa van Winsen werkten ze het verhaal over Idje uit tot een boek.

“Kinderen komen in alle soorten en maten, dus het is tijd voor helden in alle soorten en maten. Het is tijd voor Idje!”

De inspiratie voor Idje wil niet naar de kapper haalde Michael uit zijn eigen jeugd. Ook hij had vroeger een wilde bos krullen en wilde als kind niet naar de kapper. Michael: “Ik heb lange tijd moeite gehad met mijn haar. Ik heb een soort half kroeshaar en het deed altijd pijn om m’n afro te kammen. Als kind wilde ik lange tijd stijl haar, ook omdat ik dat overal zag. Later, vanaf mijn jeugd, ging ik veel naar de Surinaamse kappers in mijn buurt en daar deden mensen de meest toffe dingen met hun haar. Niet zo magisch als Idje, maar het waren de jaren ’90, dus genoeg crazy creaties om over verder te dromen.”

De kracht van een goed prentenboek

Michaels favoriete kinderboek is nog steeds Where the Wild Things Are (Max en de Maximonsters) van Maurice Sendak. Dit boek laat volgens hem de ultieme kracht van een goed prentenboek zien. “Al decennia lang is het tijdloos en gevuld met humor, liefde voor kinderen en levenslessen voor jong en oud. En dat met niet meer dan 338 woorden. Intimiderend knap”, aldus Michael. “Ik hoop dat ik films mag maken en mag schrijven tot ik een oude grijze man ben. Verhalen die jong en oud aan het lachen brengen en ze een beetje aan het denken zet.” De boodschap die Michael wil meegeven is universeel: wees trots op wie je bent. “Kinderen komen in alle soorten en maten, dus het is tijd voor helden in alle soorten en maten. Het is tijd voor Idje!”

Michael werkt momenteel als regisseur aan de bioscoopfilm gebaseerd op zijn boek Idje wil niet naar de kapper. 

Lees meer over...

Share the love

Meer makers

Scroll naar boven