Search
Close this search box.
Portret Lisa Zilver
Maker

Lisa Zilver

Legde als fotograaf al menig boeklancering, evenement en presentatie van ROSE stories vast én alle gezinnen in Maancake & Jasmijn en Taste of Home.

Al van jongs af aan was Lisa ‘degene met de camera’ thuis. Op elfjarige leeftijd kreeg ze haar eerste digitale camera, waarna ze jarenlang experimenteerde met fotograferen. Lisa: “Bijna alles wat ik weet van fotografie heb ik mezelf geleerd met vallen en opstaan.” In 2014 behaalde ze haar diploma aan de School van Journalistiek, waarvoor ze niet alleen lessen volgde in Utrecht, maar ook aan de New Yorkse filmacademie Hunter College en de City University of New York. Ze leerde er over het maken van televisie, documentaire en fotojournalistiek. Documentair fotograferen is dan ook iets wat Lisa graag doet: veel observeren en minimaal regisseren.

Het fotograferen voor kookboeken


Al tijdens haar studie ging Lisa aan de slag als freelance fotograaf voor met name bruiloften en portretten van mensen. “Het fotograferen voor kookboeken is heel anders”, aldus Lisa. “Je hebt weinig controle over waar je terecht komt en je kunt weinig sturen wat betreft kleding of locatie. Het koken gaat soms zo snel, zeker bij families die een eigen restaurant hebben. Er staan zo ineens drie gerechten op tafel. Dat is lastig, maar tegelijkertijd ook leuk. Het biedt ook nog eens inspiratie: ik heb voor Maancake & Jasmijn zoveel gerechten voorbij zien komen, dat ik in de periode van het fotograferen ook zelf veel wokgerechten en rijst heb gegeten. Ook de sesampannenkoekjes van chefkok Eveline Wu maak ik nog regelmatig.”

“Ik hoop dat het verhaal en de foto’s elkaar versterken, zodat je het gevoel krijgt dat je de mensen een beetje hebt leren kennen.”

Beweging, gezichten en emoties

Het lekkere eten is een mooie bijkomstigheid van het fotograferen voor kookboeken, maar uiteindelijk gaat het Lisa vooral om beweging, gezichten en emoties. “Als er veel familie aanwezig is, vind ik het al snel gezellig. Ook de verhalen die je hoort zijn bijzonder. We komen voor het kookboek Taste of Home bij heel uiteenlopende gezinnen thuis: uit Afghanistan, Iran, Chili, Palestina, Ethiopië, Bosnië. Als je aan vluchtelingen denkt, denk je vaak meteen aan Syrië – maar over de jaren heen zijn er heel veel mensen als vluchtelingen naar Europa gekomen. Die zie je nu niet meer als vluchteling, maar waren dat ooit wel.”

Met haar sprekende beelden laat Lisa de fotografie aansluiten bij het verhaal: “Ik hoop dat het verhaal en de foto’s elkaar versterken, zodat je het gevoel krijgt dat je de mensen een beetje hebt leren kennen.”

Lees meer over...

Share the love

Meer makers

Scroll naar boven