Search
Close this search box.
Maria Lam 1
Maker

Maria Lam

Houdt van het vertellen van sterke en goede verhalen, in welke vorm dan ook. 

Foto: Masha Osipova

Over Maria

Maria Lam (1977) werd twee jaar na aankomst van haar ouders in Nederland, veel te vroeg geboren in een Chinees gezin met zes kinderen. Grootgebracht met een mix van boterhammen met pindakaas en bapao’s in het Amsterdam-Noord van de jaren 80, was Maria zich al jong bewust van de overeenkomsten en verschillen tussen haar thuis en dat van haar Amsterdamse vriendinnetjes.

Op 18-jarige leeftijd trok Maria voor studie de wijde wereld in en woonde ze achtereenvolgens in Engeland, Duitsland, China en Australië. In deze Instagram-loze tijd waren studentikoze eenpansgerechten haar specialiteit. De meest Chinese maaltijd die ze ooit maakte was Sweet ‘n Sour van Uncle Ben’s, maar dit deed ze zeker met passie.

"Maancake & Jasmijn is een culinair naslagwerk voor iedereen die van China en Nederland houdt, en voor iedereen die zich thuis probeert te voelen in een nieuwe cultuur."

Maria: “De cultuur van Nederlandse Chinezen voelt voor mij zo vanzelfsprekend, maar deel ik, Chinees als ik ben, niet altijd met mijn Nederlandse vrienden. Uit respect voor mijn moeder, uit respect voor de Chinezen, voor wie sociale harmonie en het ‘gezicht’ 面子, heel belangrijk is: naar buitenstaanders toe wekt de eerste generatie Nederlandse Chinezen graag de indruk dat ze het perfecte leven leiden. Om de harmonie te bewaren, spelen wij als kinderen dat spel mee.

Culinair erfgoed


Maar elke keer wanneer ik thuis bij mijn moeder aan tafel zit achter een kommetje rijst, realiseer ik me: de verhalen zijn te mooi om niet te vertellen. Alleen dan wel op de juiste manier, van binnenuit en met liefde. Het kan niet zo zijn dat deze prachtige, bescheiden cultuur en het culinaire erfgoed dat erbij hoort, verloren gaat omdat ze niet is opgetekend. Maancake & Jasmijn – 100 geheime recepten van Chinese moeders is dan ook een culinair naslagwerk voor iedereen die van China en Nederland houdt, en voor iedereen die zich thuis probeert te voelen in een nieuwe cultuur. En natuurlijk ook een beetje voor mezelf.”

Naast het schrijven van alle  familieverhalen in Maancake & Jasmijn was Maria een van de hoofdauteurs van de kinderbestseller Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen, waarvoor ze meer dan 35 verhalen schreef. In korte tijd werden hier meer dan 10.000 exemplaren van verkocht.

Lees meer over...

Share the love

Meer makers

Scroll naar boven