Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Julie Ng
Maker

Julie Ng

Tekende de recepten op van twintig Chinese moeders in Nederland

Foto: Lisa Zilver


Over Julie

Van kleins af aan is Julie Ng (1979) al omringd door eten. Als dochter van een Chinees-Indisch restauranthouder zag ze dagelijks de borden met babi pangang en foe yong hai voorbijkomen. Als tiener was ze vaak in de keuken te vinden en stond ze haar moeder bij tijdens het koken, waardoor haar moeders specialiteiten in haar geheugen staan gegrift. Nu tekent Julie die bijzondere gerechten op, net als die van 19 andere Chinese moeders.

Op professioneel vlak beweegt Julie zich voornamelijk binnen de filmwereld, waar ze zich bezighoudt met filmdistributie en –productie. Zo werkte ze onder andere bij filmdistributeur Warner Bros, Pictures International Holland en filmproductiemaatschappijen als Fu Works en CTM Pictures.  Julie produceert onder eigen vlag films en documentaires met haar productiebedrijf Very Chewy Productions.

"De Chinese keuken is zoveel rijker en diepgaander dan mensen denken."

Voor de ontwikkeling van haar documentaire Wij zijn meer dan babi pangang is Julie zich steeds meer gaan verdiepen in de Chinese cultuur en dan met name in de Chinese keuken. Deze opgedane kennis zet zij, naast haar Aziatische roots en haar voorliefde voor het vertellen van verhalen, nu in bij het maken van het kook- en verhalenboek Maancake & Jasmijn – 100 geheime recepten van Chinese moeders. “Het bijzondere van dit project is dat ieder gerecht een eigen verhaal heeft. Dit maakt het gerecht nog authentieker dan het al is. Bepaalde gerechten ken ik ook van mijn moeder, maar deze dames hebben er vanuit hun familie-achtergrond een eigen draai aan gegeven.”

Velen denken dat de wel bekende babi pangang of foe yong hai Chinese gerechten zijn, maar met dit kook- en verhalenboek wil Julie laten zien dat de Chinese keuken zoveel meer is dan dat. “Ik wil mensen een kijkje geven in de echte traditionele Chinese keuken. Bovendien vind ik het mooi om te zien hoe verweven eten is met de Chinese cultuur; de sociale functie die het heeft. Het feit dat Chinese mensen elkaar groeten met de vraag: ‘Heb je al gegeten?’ in plaats van ‘Hoe gaat het met je?’ is daarin veelbetekenend.”

“Eten brengt mensen ook bij elkaar. Een voorbeeld is het Chung Yeung Festival wat ik zo nu en dan bezoek met mijn vader. De gehele dag draait om eten. Of het nu gaat om het eren van je voorouders met een vers geroosterd speenvarken dat ver van te voren is besteld bij de beste roosteraar in de stad, of het big bowl feast dat ’s avonds uitgebreid wordt gevierd, met de beste ingrediënten. Het staat gelijk aan respect tonen aan je voorouders, saamhorigheid, gelijkheid en het voortzetten van de familiestamboom. Kortom, de Chinese keuken is zoveel rijker en diepgaander dan mensen denken.”

Lees meer over...

Share the love

Meer makers

Scroll naar boven