Franklin
Maker

Marga Altena

Cultuurhistoricus, werkt als onderzoeker, docent en publicist.

 

Over Marga

Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen specialiseerde ze zich in de mediaverbeelding van sociale kwesties in heden en verleden. Ze schreef haar proefschrift Visuele strategieën. Foto’s en films van fabrieksarbeidsters in Nederland (1890-1919) aan het Institute for Gender Studies. Marga doceerde visuele cultuur, gendergeschiedenis en cultural theory aan de Vrije Universiteit, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam.

Daarna volgde verschillende projecten zoals het onderzoek naar de beleving van racialiteit en racisme in Nederland. In haar boek A True History Full of Romance: Mixed Marriages and Ethnic Identity in Dutch Art, News Media, and Popular Culture (1883-1955) combineerde ze archiefbronnen, interviews, veldwerk en geschiedschrijving.

Franklin. Een Nederlands bevrijdingsverhaal


In 2019 en 2020 resulteerde haar onderzoek naar de geschiedenis en beeldvorming van Zwarte Bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland in de graphic novel Franklin. Een Nederlands bevrijdingsverhaal (uitgegeven door ROSE stories) en de reizende tentoonstelling Black Liberators (Vrijheidsmuseum, Theater aan het Frijthof, NIOD). Zowel de graphic novel als de tentoonstelling kwamen tot stand in samenwerking met kunstenaar Brian Elstak en vormgever van Lyanne Tonk.

Lees meer over...

Share the love

Meer makers

Scroll naar boven