Voorstelling

9+

The ozard of Wiz

Een kleurrijke reis beyond the rainbow

Type

Familievoorstelling

Speelduur

75 minuten

Speelperiode

december 2022 - maart 2023

Wat als je je niet thuis voelt in je eigen huis, bij je eigen familie, in je eigen stad en land? Als je nergens bij hoort, omdat je niet de jongen bent waar iedereen op had gehoopt. Omdat je zogenaamd niet man genoeg bent. Je wenst jezelf weg en door een kosmische ingreep wordt je opgetild door een storm en beland je in een wereld ver voorbij de regenboog.

The ozard of Wiz gaat over Donny. Een jongen die van jongens houdt en het zat is om daar altijd en overal zijn excuses voor aan te bieden. Tijdens zijn reis door Wiz ontmoet hij lotgenoten, een vogelverschikker die wordt verteld dat hij dom is, een tinnenman die zijn hart kwijt is en een zachtaardige leeuw die zich stoerder voordoet dan hij is. Allemaal hopen ze uiteindelijk bij The ozard of Wiz te krijgen waar ze hun hele leven al naar op zoek zijn: een thuis, moed, hersenen en een hart.

Een kleurrijke reis beyond the rainbow en een ode aan diversiteit op alle fronten.

Ik voel me als een veertje in een gereedschapskist.
Ik zou willen dat ik zonder vragen door mijn leven zou kunnen surfen.
Vanzelfsprekend er zijn, net zoals alle anderen.
Maar dat is niet zo, ik moet opletten.
Niet zwaaien, niet lachen, niet roepen als ik iemand herken.
Met auto’s, een voetbal en zwaarden spelen.
Niet enthousiast worden, want dan gaan alle alarmbellen af.
Vooral verveeld kijken, net als alle anderen.
Een stoere, boze jongenssluier dragen.
Incognito.
Eigenlijk zo min mogelijk bewegen, Donny.

Was er maar een tornado die mij op zou tillen en me ver weg bracht van hier.

Maker René Geerlings over de voorstelling: “The ozard of Wiz wordt een coming-of-age verhaal over het anders zijn. Wat mij zo raakt is dat queers, dus homo’s, lesbiennes, transgenders, biseksuelen, de hele LGBTQIA+ gemeenschap, zich nog steeds niet veilig voelen. Dankzij Black Lives Matter worden we ons steeds bewuster van geïnstitutionaliseerde discriminatie; ook in de LGBTQIA+ gemeenschap is nog een emancipatieslag nodig.

De voorstelling wordt best wel persoonlijk. Ik ben nu 47 en ik heb nu pas het gevoel dat ik mezelf kan zijn. Dat komt onder andere doordat ik mensen om me heen heb verzameld, die dezelfde vijandigheid meemaken als ik, maar die zichzelf durven zijn, die zich bijvoorbeeld niet gender specifiek kleden of bewegen. Ik begin me nu pas te realiseren dat ik mij al mijn hele leven heb aangepast.

Met deze voorstelling wil ik aan kinderen laten zien hoe tof het is als je anders bent, dat er mensen zijn zoals jij. Ik sta aan de poorten van die kleurrijke wereld en heb zin om er keihard aan te rammelen. Ik hoop dat ook de voorstelling afwijkend wordt, het wordt vast even wennen om ernaar te kijken. Deal with it.”

Credits

CONCEPT & REGIE René Geerlings
PERFORMERS Ayrton Fraenk, Romy Rockx, Reinier van Harten, Art Srisayam, Danijel Petrovic, Marie-Léa Morales, Laurien Riha
CHOREOGRAFIE Guilliano Pinas
COMPOSITIES Reinier van Harten
DECOR Calle de Hoog
KOSTUUMS MAISON the FAUX (Joris Suk)
LICHT Remko van Wely
BEELD Jaap Scheeren

The ozard of Wizz is een coproductie van ROSE stories en Maas theater en dans
The ozard of Wizz wordt mede mogelijk gemaakt door:
Share the love
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lees meer over...

Meer voorstellingen

Scroll naar top