ROSE stories zet belangrijke volgende stap

Het all female productiecollectief ROSE stories zal per 2024 opsplitsen in drie onafhankelijke bedrijven. Deze nieuwe stap vertegenwoordigt opnieuw een gedurfde actie in de richting van de missie om een verhalenlandschap te creëren waarin iedereen zich vertegenwoordigd voelt.

Niet meer wachten tot iemand anders jouw verhaal vertelt. Dat was de mindset waarmee oprichter Chafina Bendahman met ROSE begon. Een wereld creëren waarin iedereen het recht heeft om onderdeel te zijn van het narratief. Een verhalenlandschap waarin iedereen meedoet en inclusie geen modetrend is.  De ultieme droom van ROSE stories. 

Tien jaar na lancering van het eerste boek Melk & Dadels is ROSE uitgegroeid tot een discipline-overstijgende organisatie met drie entiteiten: ROSE publishing, ROSE theater en ROSE academy. ROSE zit in de Amsterdamse culturele basisinfrastructuur, de meerjarige subsidies van het Fonds Podiumkunsten, het kunstenplan van de gemeente Den Haag en wordt financieel gesteund door de audiovisuele sector.

ROSE bracht in dit decennium ruim 100 producties en programma’s voort, waaronder: het boek en de theatervoorstelling Melk & Dadels geregisseerd door Daria Bukvić, de bestseller Rebelse Meisjes, de film Meskina, het prentenboek Waar is mijn noedelsoep?!? van Reza en Chee-Han Kartosen-Wong, talentenprogramma’s zoals FILM school, Kinderverhalen en Generation Inclusion, de theatervoorstellingen Wrak van Fadua el Akchaoui, Granm’ma van Wensley Piqué en Happy in Holland van schrijvers Sun Li en Tjyying Liu en regisseur Char Li Chung, de verhalenbundel De schoen van tien miljoen, en the list goes on and on.

De droom is voor een groot gedeelte uitgekomen, maar we zijn er nog niet. ROSE heeft een voet tussen de deur, maar er zijn nog altijd te weinig makers van kleur. Te weinig vrouwen die programma’s maken, regisseren, schrijven. Te weinig verhalen op het podium, op het witte doek die de veelzijdigheid van onze hedendaagse maatschappij weerspiegelen. Nog altijd geldt dat je jezelf twee keer zo hard moet bewijzen als je afwijkt van de norm.  De drang om deze ongelijkheid recht te trekken is en blijft groot. Het zit in ons DNA.

Om onuitwisbare impact te maken, groeit ROSE stories door naar drie zelfstandige bedrijven. ROSE stories als uitgever en producent, zoals het ooit begon. ROSE theater onder een nieuwe naam als theaterproductiehuis. En ROSE academy als hub voor talentontwikkeling voor film & TV, literatuur en kunst, eveneens onder een nieuwe naam.

ROSE gelooft dat verdere groei en het realiseren van duurzame impact gepaard moet gaan met nog meer strategische, operationele en financiële focus. Voor verdere groei en ontwikkeling is specialisatie en zelfstandigheid essentieel. Er zullen drie afzonderlijke karakters ontstaan, elk met een onmiskenbare, eigenzinnige manier van werken. Zo bouwen we duurzaam verder aan het ultieme verhalenlandschap waarin iedereen zich vertegenwoordigd voelt. 

We kijken ontzettend uit naar deze nieuwe stap!

ROSE stories

Chafina Bendahman, Rachida El Moussaoui , Yasmina Chahbar, Nasim Miradi, Saskia Heerkens, Ibtisam Harrak, Nedra Arsenovic-Kenzari.

Share the love

Meer spotlights

Javier Square
  • Interview
Schermafbeelding 2022 05 30 om 14.13.39
  • Nieuws
RB210321 RoseStories 0643WEB
  • Nieuws
Scroll naar boven