Interview

Meet the Maker – Javier Murugarren

De maker van MAAN

Javier Murugarren, de maker van MAAN, is een multidisciplinair kunstenaar die experimenteert met beweging, geluid en textiel om poëtische en visueel prikkelende theatrale werken te creëren. Benieuwd naar de inspiratie achter maan en wat hij hierna zou willen maken? Lees deze Q&A!

Wat was de inspiratie achter MAAN? Hoe is MAAN begonnen?

MAAN vond zijn inspiratie in de opblaasbare structuur die ik eerder voor een vorige show had gemaakt. Maaspodium bood me een klein project aan om een stuk te creëren, en in de context van jong publiek zag ik een dans-/visueel theaterstuk voor me over reizen naar de maan. Het idee van het verkennen van de ruimte en naar de maan reizen heeft me altijd gefascineerd, en ik wilde een magische ervaring creëren voor kinderen. De opblaasbare structuur, vaak geassocieerd met spel en interactie, leek de perfecte voertuig voor deze ultieme reis.

Wat hoop je dat de kinderen meenemen van MAAN?

Mijn motivatie bij het maken van dit stuk was om de verbeelding van kinderen te versterken en hun creatieve respons te bevorderen. Door dans en theater wil ik kinderen ideeën, beelden en acties bieden, en hen aanmoedigen hun natuurlijke vermogen om ideeën te creëren en eindeloos te dromen, te ontwikkelen.

Wat verraste je tijdens het maken van MAAN? Gebeurde er iets onverwachts?

Tijdens het maken van de tweede versie van MAAN (de eerste was in 2013) was ik aanvankelijk bezorgd over de dikte en het gewicht van het materiaal dat werd gebruikt voor de structuur. Het opende echter onverwachte mogelijkheden, met name bij het definiëren van het einde van de show, waarvan ik altijd voelde dat het een dramatische oplossing nodig had. Het nieuwe materiaal speelde een belangrijke rol bij het oplossen van de dramaturgie van het stuk. Daarnaast was ik aangenaam verrast door het lichtwerk op de kostuums, een visie die ik lang geleden had maar pas kon realiseren met de hulp van het uitstekende productieteam van ROSE Stories.

Wat is iets dat je hierna zou willen maken? Wat is een droomproject of samenwerking?

Mijn droom samenwerking is om MAAN opnieuw te bewerken tot een nieuwe versie genaamd RODE MAAN, een concept dat ik al aan ROSE Stories heb voorgesteld voor tienerpubliek. RODE MAAN heeft tot doel meisjes, jongens en non-binaire personen te versterken door creatief de vrouwelijke menstruatiecyclus te erkennen. Het concept draait om twee vrouwelijke astronauten die tijdens een reis naar de maan een diepere verbinding met de maan en hun eigen cycli ontdekken. Dit project reageert op de behoefte om jong publiek te versterken door de vrouwelijke cyclus te herkaderen als een bron van kracht in plaats van iets taboe.

Het idee voor RODE MAAN ontstond terwijl ik MAAN aan het schrijven was en de documentaire The Social Dilemma keek, die de alarmerende toename van zelfbeschadiging en zelfmoord onder tienermeisjes door maatschappelijke druk en pesten, verergerd door sociale media, benadrukte. Ik voelde iets in mij om een stuk te maken dat bewustwording van deze problemen brengt en bijdraagt aan het creëren van een meer compassievolle samenleving.

Er kan zo veel gebeuren als we jonge kinderen van kwetsbare leeftijd  laten zien dat ze in zichzelf moeten kijken en zich opnieuw moeten verbinden met de spirituele waarden van de natuur die hun lichaam manifesteert. 

Lees meer over...

Share the love

Meer spotlights

Schermafbeelding 2022 05 30 om 14.13.39
  • Nieuws
RB210321 RoseStories 0643WEB
  • Nieuws
Scroll naar boven