Granm'ma van Wensley Piqué
Maker

Rosa Verloop

Voordat Rosa Verloop (1965) de prachtigste objecten van nylon maakte, was ze medisch analiste in een ziekenhuis te Zoetermeer. Rond haar 44e volbracht ze de vijfjarige kunstacademie te België en later volgde ze nog voor een jaar de poppentheateropleiding in Den Haag.

Pop: Rosa Verloop, Foto: Mark Bolk
 

Sinds het begin van haar opleiding heeft Rosa aan allerlei exposities en projecten meegedaan in Nederland, België en de VS (Detroit en New York). Hier verkocht ze enkele nylonportretten. Deze sculpturen kwamen tot leven bij grote projecten zoals de Boschparade (2010 en 2011), Cultfest, Horizontoer, Puppet International Meppel, Popster SBS6 (televisieopnames in Nederland, Duitsland en Frankrijk). Tijdens de Parade (2016) deed Rosa zelf een poppenvoorstelling met haar levensgrote oma-nylonfiguur met poppentheatergroep BabiRosa met The not so piep show.

Een ander nylonobject van Rosa reisde af naar LA (USA) om gebruikt te worden in een muziek-video geproduceerd door Floria Sigimondi, die voor zeer beroemde wereldartiesten produceert, waaronder David Bowie. Waar Rosa trots op is, is dat een foto van een van haar nylonportretten werd opgenomen in het Magazine curated by Iris van Herpen. In december 2018 hield Rosa Verloop een mooie solo-overzichtstentoonstelling in de Markthallen van Herk-de-Stad te België. In februari 2019 deed ze mee aan Art Troc and Truc Brussel, een expositie in het paleis van schone kunsten waar bezoekers een kunstwerk konden ruilen tegen een voorwerp, reis of een dienst. Kortom, het werk van Rosa Verloop wordt voor zeer verrassende projecten gevraagd en daar gaat het haar om: mooie ervaringen.

Pop Granm'ma door Rosa Verloop
Granm'ma.

Ergens tijdens al deze projecten leerde Rosa poppenspeler en performer Wensley Piqué kennen. “Ik zag hoe waanzinnig magisch hij mijn nylonobjecten tot leven kon brengen. Inmiddels had ik na mijn eigen poppentheaterervaringen besloten om liever de maakster van de nylonobjecten te zijn dan ze te bespelen.”

Begin 2019 vroeg Wensley of Rosa voor hem een theaterpop wilde maken. “Hij vertelde met heel veel liefde over zijn eigen Surinaamse oma die alleen was achtergebleven in Suriname. Hij had haar die zomer nog bezocht en bij thuiskomst wilde hij een theaterstuk over haar leven en haar eenzaamheid maken. Met een paar foto’s van Wensley’s oma vertrok ik naar huis en drie weken later werd de pop Granm’ma geboren.” 

Share the love

Lees meer over...

Meer makers

Scroll naar boven