Jorieke Abbing
Maker

Jorieke Abbing

Jorieke Abbing (1983) studeerde in 2007 af aan de schrijfopleiding Writing for Performance aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. Ze schrijft voor jeugdtheater.

Foto: Mikey Casalaina
 

Voor NTjong schreef Jorieke de toneelbewerking van de beroemde Polleke-boeken van Guus Kuijer. Voor Schippers&vanGucht schreef ze de muzikale theatervoorstelling Radio walvis, een verhaal over het stoere Inuit-meisje Pilu dat samen met haar ouders in Groenland woont. In 2018 kwam de voorstelling Vieze vuile rotstreken (STIPtheaterproducties) uit, die ze samen met regisseur Roeland Hofman maakte. Met Hofman werkte eerder samen aan jongerenvoorstellingen bij de Toneelmakerij. Verder schreef ze voor oa: het Filiaal Theatermakers, Theater Na de Dam, Tuning People en Toneelgroep Oostpool. 

Voor haar toneelstuk Beste sneeuw ontving Jorieke de Van der Vies-prijs (een driejaarlijkse letterkundige prijs voor het beste toneelwerk van de afgelopen periode) en de Kaas und Kappes (prijs voor jeugdtheater). Beste sneeuw toerde succesvol door Nederland en België en wordt jaarlijks in Duitsland opgevoerd.

In 2022 komt een stuk van Joriekes hand uit van regisseur Lennart Monaster, in het kader van Arcadi 2022 (het vervolg op Leeuwarden-Fryslân 2018).

Bij ROSE stories schreef Jorieke het eigentijdse en spannende verhaal Noumi, zusje zeven en werkt ze aan een muziektheatervoorstelling dat ROSE in samenwerking met Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera ontwikkelt. 

Share the love

Lees meer over...

Meer makers

Scroll naar boven