Search
Close this search box.
THEATERVOORSTELLING

TAMGHART

TAMGHART: “een krachtige vrouw en een half” in het Tamazight.

Kan iedereen een TAMGHART worden? Deze voorstelling zet de algemene westerse beelden van een “krachtige vrouw” op scherp en schetst een nieuw beeld van hoe zelfontworpen vrouwelijke kracht eruit kan zien.

Nora Akachar neemt ons mee op een reis door haar verleden en naar een ver verleden waarvan de echo’s vandaag nog te horen zijn. We ontmoeten verschillende Timgharien.  Aicha Qandisha, een mooie verschijning die in de 16e eeuw soldaten verleidde, ze vervolgens vermoordde en nog steeds wordt aanbeden bij waterbronnen in Fes. Kahina, de Amazigh-koningin die in de 7e eeuw de opstand leidde tegen de oprukkende islamitische legers in Noord-Afrika. Nora’s moeder en grootmoeder, de beste verhalenvertellers van de 20e en 21e eeuw.  Deze vaak komische vertelling in woorden en Izren-zang stelt de vraag: wat is een TAMGHART? Kan Nora’s dochter, die geen woord Tamazight spreekt, nog een TAMGHART worden? Houdt een cultuur op als je haar rituelen niet meer uitvoert? Of zit het in je? Kan iedereen een TAMGHART worden? Deze voorstelling zet de algemene westerse beelden van een “krachtige vrouw” op scherp en schetst een nieuw beeld van hoe zelfontworpen vrouwelijke kracht eruit kan zien.

Over Nora Akachar
Nora geeft een stem en gezicht aan vrouwen die zich zelden tot nooit gerepresenteerd zien in het Nederlandse theateraanbod. Zij maakte eerder: Ongesteld (2023), Trauma’s van Nora on Stage (2020), Wrap My Hijab (2021) en Alles Over-Winnen (2022). Theaterkrant noemt Nora: “een steeds belangrijker wordende stem van een generatie”. Nora was ook te zien in de film Meskina (2021), tv-serie Mocro Maffia (2021) en ze presenteerde het programma RaRa Ramadan op NPO 3 (2023) waarvoor ze genomineerd is voor een Televizier-Ring.

QISSA
De voorstelling TAMGHART is deel van het tweejarige Nieuwe Makers-traject, waarin Nora wordt begeleid door QISSA (v.h. ROSE academy). QISSA biedt duurzame ondersteuning door makers niet alleen een kickstart te geven, maar ook te fungeren als veilige haven, creatief broednest en artistieke community, waar makers zich aan op kunnen trekken en op terug kunnen vallen.

NoraAkachar Eva ©️ElisabethIsmailPhotography 1

Fotografie Elisabeth Ismail

CREDITS
Tekst en spel: Nora Akachar
Eindregie: Jouman Fattal
Dramaturgie: Cecile Brommer
Decor: Sarah Nixon
Licht en techniek: Nienke Krikke
Schrijfcoach: Simon Weeda
Comedycoach: Nabil Aoulad Ayad
Spelcoach: Marjan Berlage
Creatief Producent: Marene van Holk
Productieleider: Lynn Meijer
Marketing en PR: Ronnie Kroes
Zakelijk leider (QISSA): Nedra Kenzari

MET DANK AAN:

logo boks jongerencultuurhuis 1

TAMGHART wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lees meer over...

Share the love
Scroll naar boven